2020. március 03. 12:01 - Tipca

Castle Rock - 2. évad

Stephen King után (nagyon) szabadon

Mikor pár éve bejelentették, hogy J.J. Abrams tévésorozatot készít, ami Stephen King Castle Rock nevű, kitalált maine-i városában játszódik, a rajongók úgy várták, akár a messiást. Bár már akkor is titkolóztak a koncepcióval (nem is Abrams lenne), annyi biztos volt, hogy évados antológia lesz, tehát minden évben új történetet kapunk, melyeket a kisváros és lakói kötnek össze. Aztán az első évad jött, és... felemás sikert aratott. A Stephen King hangulatot nagyon eltalálták, a történet kellően titokzatos volt, a megvalósítás pedig príma. Egyetlen gond volt vele: a befejezést kissé túlcsavarták, így nagyon nehéz volt követni, mi is történik a képernyőn, és nem is igazán magyaráztak meg benne semmit. De pont ez a szép az évados antológiákban - új év, új esély.

castlerock_poster.jpg

A második évad sztorija kiterjeszti kicsit a térképet, így bekerül a képbe a Castle Rock szomszédságában fekvő Jerusalem's Lot is. Stephen King rajongóinak ismerős lehet a hely, itt játszódik a vámpírokkal operáló Borzalmak városa. Ide érkezik meg Annie Wilkes, lányával az oldalán, és rögtön a határon baleseteznek egyet a kocsijukkal. A javítás idejére kénytelenek megszállni Ace Merrill fogadójában, és Annie nővéri állást vállal a helyi kórházban, de csak hogy hozzájuthasson a gyógyszereihez, amit szörnyű látomásai ellen szed. Ace apja, a rákos Merrill papa halála előtt szeretné kibékíteni vér szerinti fiait két szomáliából fogadott gyermekével, ám az ellentétek egyre fokozódnak, és ez a városra is kihatással van. Egy este Annie lánya, Joy látja, amint Ace molotov koktélokat készít, hogy felgyújtsa fogadott húga házát, ezért másnap a férfi beállít hozzájuk. Annie egyedül van otthon, és Ace fenyegetőzése csak ront a tévképzetein, ezért végez a férfival.

castlerock_marsten.png

Ahogy az első évadban ott volt Alan Pangborn, úgy a második szezon is felvonultat egy eredeti King-szereplőt. Kicsit furcsa ugyan a Tortúrából ismerős Annie Wilkes-t egy anya és a szenvedő főhős szerepében látni, de a végére természetesen minden a helyére kerül. Amúgy az új történetben jóval több karakter érkezett egyenesen a könyvek lapjairól, illetve most is bőven akad ismerős hely, helyzet, amik King műveiből kacsintanak vissza ránk. Láthatjuk a Marsten házat, ami újfent szörnyű borzalmaknak ad otthont, mint anno a Borzalmak városában, de megint ellátogatunk a Shawshank börtönbe is. Bár a sorozat kicsit megvariálja a kingi földrajzot (King eredeti térképén Castle Rock és Salem's Lot nincsenek túl közel egymáshoz), de ezen könnyen túl lehet lendülni. Ha úgy tetszik, lehet rá úgy tekinteni, mint egy alternatív valóság, ahol szomszédok. King világától amúgy sem áll távol a párhuzamos világok jelenléte, ahogy ezt már a széria első évadában is láthattuk.

castlerock_joy.jpg

Ami igazán nagy kérdés volt az első évad után, hogy ennek is követhetetlenül túlmisztifikálják-e a végét. Szerencsére nem így történt, a második évad fő történetszála jóval földhözragadtabb és akciódúsabb az elsőnél - már amennyire a feltámadó holtak és különös, hipnotizáló szobrok földhözragadtak lehetnek. A zárás is jóval egyértelműbb, mondhatni kicsit szájbarágósabb, de az előző évad után pont ilyenre volt szükség. Talán hallgattak a rajongókra, vagy lehet, hogy eredetileg is így tervezték, ezt sosem fogjuk megtudni. Ami viszont meglepett, hogy annak ellenére, hogy tényleg abszolút megáll a saját lábán a történet - épp csak finom visszautalások vannak az első évadban történtekre -, mégis sikerült olyan alapvető szinten összekapcsolni a kettőt, hogy az ember csak pislog. Ráadásul az a csavar egész más megvilágításba helyezi az előző szezon végét. Kíváncsi leszek, hogy egy esetleges harmadik évadban ez az évadok közti leheletnyi átívelés megmarad-e, illetve kifut-e valahová, vagy csak amolyan Randall Flaggesen megbújik a háttérben.

Összességében, akik szeretik Stephen King könyveit (vagy filmjeit), annak mindenképp ajánlanám a második évadot. Ha tetszett az első, azért, ha nem, akkor meg azért, mert egy egészen új, teljesen más stílusú történetet kaptunk. A harmadik évad még kérdéses, hogy megvalósul-e, de a magam részéről én remélem, igen.

7/10

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturabarbar.blog.hu/api/trackback/id/tr6415501514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása