2013. június 09. 17:23 - Tipca

The ABCs of Death

Ez a film beteg. A megnézést követően - és, bevallom, közben is - ez a gondolat többször is megfordult a fejemben.

A mozi lényege röviden az, hogy felhívtak 26 horrorban járatos rendezőt a világ minden tájáról, és adtak neki egy betűt, meg 5000 dollárt. A feladat az volt, hogy a pénzből forgassanak egy rövid, pár perces rövidfilmet, ami valamilyen módon kapcsolódik a halálhoz, illetve a címe a kapott betűvel kell kezdődjön. Ezen felül mindenki szabad kezet kaphatott, mert elborultabbnál elborultabb ötletek láttak napvilágot, a lehető legváltozatosabb módon, ám egyvalamiben minden kisfilm megegyezik: tocsog bennük a vér. Jobban mondva még ez sem igaz, csak a javára, véresen kívül vannak nagyon vicces, és érthetetlenül túldimenzionált darabok - sőt, még pár animációs verzió is.

the-abcs-of-death_510.jpg

Az összkép, ennek értelmében, meglehetősen vegyes, de én mégis azt mondom, hogy érdemes egy pillantást vetni rá. Legfeljebb a túlzottan gyomorforgató és/vagy értelmetlen részeket áttekeri az ember. A tovább után ott az előzetes, majd spoilermentesen és röviden átveszem az egyes szegmenseket.


A is for Apocalypse
A cím egyértelmű, de maga a sztori meglehetősen szabadon értelmezte a szót. Véres, profi munka, bár én többet is el tudtam volna képzelni egy ilyen cím alatt.
6/10

B is for Bigfoot
Avagy a Mumus új formája. Minden van benne, ami egy horrorban elengedhetetlen: kislány, vadul szexelő párocska és egy elmebeteg gyilkos. Az eredmény mégis hagy maga után némi kívánni valót.
4/10

C is for Cycle
Ez még akár jól is elsülhetett volna... de nem így lett. Pedig a sztori az önmagával találkozó időutazóról örök érvényű, nem egy neves sci-fi író feldolgozta már, de a megvalósítás harmatgyenge. Illetve nem is gyenge, csak ilyen szűkös időkorlátok között követhetetlen.
3/10

D is for Dogfight
Más oldalakon mindenki el van ájulva ettől a szegmenstől, és látom is miért. A történet kerek, egész, követhető, a kamerakezelés parádés, a szereplők hitelesek. Bennem mégsem hagyott olyan mély nyomot, mint másokban, de még így is nagyon élvezhető darab.
6/10

2013.06.09 - ABC1.jpg

E is for Exterminate
Ez a film fura. A történet a pókkal, ami az istennek sem akar megdögleni, nincs baj, az elég hétköznapi (és, valljuk be, kiszámítható), de a főszereplő annyira elvont, hogy az már... fura.
4/10

F is for Fart
Talán elég annyit mondanom, hogy egy japán úriember készítette, úgyhogy a groteszk faktor máris az egekbe szökell. A cím mindent elmond, de nem készít fel a váratlan fordulatokra és zseniális párbeszédekre, amit ez a kisfilmnek nevezett izé nekünk tartogat. Én személy szerint szakadtam rajta a röhögéstől, csak ezért kap jó pontszámot.
7/10

G is for Gravity
Szar. Ennyi. Igazából sztori sincsen.
1/10

H is for Hydro-Electric Diffusion
Mire számítanál, ha meglátnád a fenti címet? Mindegy, úgysem azt kapod. Kutyának és macskának beöltözött emberek játsszák a főszerepet (emlékszik még valaki a Szimat Szörényre?) ebben a második világháború idején egy sztriptízbárba betérő katonáról szóló történetben, ahol a baka nem pont azt kapja, amire befizetett.
4/10

2013.06.09 - ABC2.jpg

I is for Ingrown
Nem igazán tudtam hova tenni ezt a részt. Valahogy nem ragadott meg.
3/10

J is for Jidai-geki
Egy komoly téma vicces felfogásban, avagy a harakiri és a szamuráj.
5/10

K is for Klutz
Ügyetlen szőke nő még a vécét sem tudja maga után normálisan lehúzni. Rajzfilm, annak minden bájával és fordulataival.
4/10

L is for Libido
Ez a film undorító, mégis valami miatt olyan, mint a baleset az út szélén: az ember nem tudja róla levenni a szemét. A sztori faék egyszerűségű, titkos klub, ahol a tagok arra gerjednek, hogy mások az életükért maszturbálnak. Szó szerint. Beteg, valami miatt mégis hatásos. Ha nagyon bele akarunk látni valami rejtett mondanivalót, akkor feltehetjük a kérdést: meddig megy még el a szórakoztatás?
8/10

M is for Miscarriage
Nem tudom, ezen mi került 5 rugóba, pedig a Kabinláz 2. rendezőjétől sokkal jobbat vártam volna. Szar lett.
1/10

N is for Nuptials
Aranyos film egy jópofa lánykérésről, ami nem várt fordulatot vesz.
6/10

O is for Orgasm
Nulla.
0/10

P is for Pressure
Meddig megy el az ember a pénzért, és - ami fontosabb - a szeretteiért. Kicsit öncélú, de hatásos.
5/10

Q is for Quack
Ez vicces. A két rendező azon agyal, hogy mi a francot találjanak ki, ami kapcsolódik a Q-hoz. Aztán betotyog a képbe a megoldás egy kacsa képében, és minden a fejére áll.
6/10

2013.06.09 - ABC3.jpg

R is for Removed
Maga a film nem lenne rossz, sőt, csak épp nem igazán tudjuk meg a miérteket és a hogyanokat. Ez máskor nem zavarna, itt viszont ez kicsit hiányzott. Mindenesetre maga a megvalósítás igazán profi.
7/10

S is for Speed
Ez nagyon tetszett! Egy jó csaj menekül egy csuklyás idegen elől, magával rángatva egy másik jó csajt. Autós üldözés, lövöldözés és lángok - mi kell még? Mondjuk hogy a csaj ne szólaljon meg, mert ennél még egy teve is jobb színész. Viszont a végső csavar és a cím újra értelmezése mindenért kárpótol.
8/10

T is for Toilet
Kellően elborult gyurmafilm a vécére szoktatásról. Nagyon állat!
9/10

2013.06.09 - ABC4.jpg

U is for Unearthed
A klasszikus horrorfilm. Ez tényleg profi munka.
10/10

V is for Vagitus
Egy hosszabb kifejtésben szívesen megnézném ezt a sztorit. A jövőben járunk, mikor a Föld már annyira túlnépesedett, hogy a rendőrség konkrétan vadászik olyanokra, akik engedély nélkül vállalnak gyereket. Erős felütés, profi megvalósítás, valami mégis hiányzik, de nem tudnám megmondani, konkrétan mi. Úgy gondolom, tényleg a kifejtés volna az.
7/10

W is for WTF
A cím magáért beszél. Nem igazán lehet követni, mi történik.
1/10

X is for XXL
Erőteljes gyomros arról, mit okozhat a tévékből, újságokból ömlő sok baromság a tökéletességről. Vérben tocsogó kisfilm komoly mondanivalóval.
8/10

Y is for Youngbuck
Értem én, hogy gőzgép, de mi hajtja? Vagyis annak a tipikus esete, mikor a készítő nagyon nagyot akart mondani (ezúttal a pedofíliáról), de átesett a ló túlsó oldalára, és a pofáján landolt. Avagy kellően ellenszenves szereplőkkel, túlságosan elvont képi világgal, és semmiből előbukkanó szimbolikával mindent el lehet rontani.
3/10

Z is for Zetsumetsu
Már megint a japánok, és az elvont sztori. Igazából nem is nagyon tudtam követni (bár abban sem vagyok biztos, volna-e mit), de nem is nagyon érdekelt. Vannak itt méteres műpénisszel verekedő pucér csajok, meztelenül zabáló japánok, meg egy tolószékes fickó, aki napszemüvegben ordibál. Meg valami nukleáris bomba, és egymásnak csapódó mellekre rajzolt WTC és repülőgép. Valószínűleg mondani akart valamit a rendező ezzel a rengeteg társadalmi és politikai ferdítéssel, csak épp az üzenet nem jutott el hozzám.
4/10

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturabarbar.blog.hu/api/trackback/id/tr465352655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása