2020. január 24. 11:35 - Tipca

Az 1000 halott háza

másfél órányi szenvedés

Ez a film már nagyon régóta a listámon van, hiszen valódi kult státusznak örvend. Mindenhol azt hallottam, hogy nagyon jó horror, igazi provokatív, brutális, meg a szokásos hangzatos jelzők. Nos, számomra újra bebizonyosodott, hogy ami kult, az nem feltétlen jelenti azt, hogy jó is.

1000halott_poszter.jpg

Az alapsztori "alapabb" már nem is lehetne. 1977-ben járunk, négy fiatal (két páros), az országot járja, hogy könyvet írjon olyan látnivalókról, amit nem érdemes kihagyni az utazóknak. Megállnak Spaulding kapitány benzinkútjánál, ami egyben egy horrormúzeum is, majd tovább indulnak egy fához, ahol a legendák szerint felakasztották a helyi sorozatgyilkost, Dr. Sátánt. Út közben felvesznek egy stoppost is, a dögös Babyt, aki elcsalja őket a házukba, ahol a betegesen bizarr családjával embereket kínoznak és gyilkolnak meg. És nagyjából ennyi. Persze ez nem lenne baj, a legtöbb horrornak nincs sokkal bonyolultabb sztorija, de itt valami nagyon félresiklott.

house_of_1000_corpses_i_1.jpg

Kezdem a pozitívumokkal. A film azon része, ami tényleges filmként funkcionál, nem rossz, bár a színészi játék néha kissé amatőr, és a látványon is látszik az alacsony költségvetés, mégis megvan a kellően bizarr és hátborzongató hangulat. De! A film sztorija körülbelül a film felénél, kétharmadánál - a zsaruk érkezésénél - kifullad, és onnantól kezdve számomra nem volt értékelhető. A befogadásban az sem sokat segít, hogy a főhősök közül a két lány szinte alig megkülönböztethető, de ezen kívül a vágások borzalmasak, sokszor olyan, mintha az emberek ide-oda teleportálgatnak, nem lehet követni, hogyan következnek egymás után a jelenetek, néha van egy random negatívban megjelenített, idegrángásra emlékeztető snitt teljesen véletlenszerű dolgokról, meg egyébként is, mit keres egy kisebb falunyi ember a föld alatt? Mik azok a zombiszerű lények, amik a kút vizéből rátámadnak a szereplőkre? Ki az a lakkruhában baltával hadonászó... valami?

Szóval nem. Ezt a filmet nem tudom ajánlani senkinek tiszta szívből, max az olyan kíváncsi emberek számára, mint én, akik szeretnék kideríteni, miért is olyan nagy szám ez a film a rajongók szemében. Tény, hogy van valamiféle bizarr bája, ahogy néha metál videoklipbe hajlik az egész mozi, de úgy tűnik, ehhez én túl konzervatív vagyok, pedig általában bejönnek a bizarr dolgok. És, mivel mazochista, és nagyon kíváncsi vagyok, benevezek a második részre is, habár azt mondják, az nem kifejezetten "folytatás", inkább csak egy másik film ennek az őrült családnak a szereplésével. Majd kiderül.

4/10imdb.jpg

 

Címkék: film horror
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturabarbar.blog.hu/api/trackback/id/tr2815424822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása