2020. január 07. 07:34 - Tipca

Godzilla II. - A szörnyek királya

avagy sok szörny istent győz

Egy ideje már be volt tárazva az újragondolt amerikai Godzilla sorozat második része, de valamiért eddig nem néztem meg. Alapvetően tetszett az első rész, teljesen jól szórakoztam rajta (a Kong: Koponya-szigetet pedig kifejezetten szerettem), de egyben éreztem a hibáit és a hiányosságait is. Túlságosan az emberi oldalra koncentrált, miközben a címszereplő alig kapott játékidőt, és akkor is csak részletekben, sötétben mutatták. Megértettem, miért volt erre szükség, fokozta a rejtélyt, meg ilyenek, de ettől függetlenül kicsit mégis esetlen volt emiatt az a rész. A folytatás helyre tette a dolgokat.

godzilla2_plakat.jpg

Ugye most már franchise építés folyik Godzilláéknál is, az első rész csak egy film volt, aztán jött a Kong, majd a hírek, hogy ez mind egy univerzum, és hamarosan egymásnak eresztik a gigászokat. A Konggal el is kezdték az építkezést, bejött a Monarch szervezet, ami kutatja a hatalmas szörnyeket, és egy tágabb világ, amire A szörnyek királyában remekül tudtak építeni. Az 1973-ban játszódó Kong óta a Monarch is a szörnyekével vetekedő méretűre dagadt, több tucat bázisuk van, szerte a világon, melyek többségében egy-egy titánt őriznek és vizsgálnak. Történetünk kezdetén is egy ilyen bázison vagyunk, ahol épp akkor kel ki egy újabb monstrum, Mothra. A Vera Farmiga alakította doktornő megépített egy gépet, amivel képes (legalábbis bizonyos határokon belül) irányítani a titánokat, és az óriási hernyó megjelenésével bebizonyosodik, hogy a prototípus működik. Ekkor azonban a bázist megtámadja egy öko-terrorista csapat, mindenkit lemészárolnak, a dokinőt és lányát (Eleven a Stranger Thingsből) pedig elrabolják.

godzilla2_jelenet2.jpeg

Innen felpörögnek a dolgok, a gépezet és bombák segítségével még előhívnak pár szörnyet, köztük a hatalmas háromfejű Ghidorah-t, aki viszont nem hajlandó feje(ke)t hajtani senki előtt, és a titáncsapat élére áll, aztán megkezdődik a pusztítás. Godzilla persze a Föld megmentésére siet, az idő közben pedig pillangóvá cseperedett Mothra segít neki ebben. Ketten azonban látszólag nem sokra mennek a többi szörny ellen, főleg, miután a katonaságnak kis híján sikerül végeznie az emberiség egyetlen reménységével, Godzillával.

godzilla2.jpg

Az új rész egyértelmű erénye az elsővel szemben, hogy láthatunk benne szörnyeket. Mármint nem csak sötétben, hanem tényleg, néha nappali fényben is. Az ember ebből is érezheti, milyen bosszantó volt az első rész rejtegetése, hogy most örömmel tölti el, ha lát egy szörnyet egészben. Emellett megmaradt az emberi vonal a szétszakadt családdal, de közben a titánok hátteréről is megtudunk valamennyit (persze nem lőttek el minden puskaport, kell a folytatásra is), és egész sokat szerepelnek az egyes szörnyetegek, melyek közül négy emelkedik ki a többiek közül: Godzilla, Mothra, Ghidorah és a vulkánban fészkelő "tűzisten" madárszörny, Rodan, habár egyértelműen Godzilla és Ghidorah a főszereplők.

Összességében tetszett a film, talán jobban is, mint az első rész, és visszahozta a kedvemet az óriásszörnyekhez. Eddig a Godzilla vs. Kong csak amolyan "majd ha kijön, megnézem" státuszban volt, most elkezdtem várni, főleg, hogy ebből a filmből páran továbbmennek abba is, tehát nem lesz olyan időbeli ugrás, mint a Kong és a Godzilla 2 között.

(8/10)imdb.jpg

Címkék: film akció kaland
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturabarbar.blog.hu/api/trackback/id/tr6515396728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása